The Long Horizontal House Goes Out, Not Up

Many houses today go for height, adding stories to add more living space. Thellend Fortin Architects went the opposite direction, going horizontal instead of vertical. The choice makes sense considering the inspiration—the St. Lawrence River estuary near Quebec City in Petite-Riviere-Saint-Francois near the Le Massif ski resort.

The home is built on a steep slope, with a stunning view of the river. The 490 square meter chalet is comprised of living blocks that are stacked on the hill and on each other. Each block is clad in anthracite grey wood and grey panels. The choice of grey was a conscious one, explains Louis Thellend. “This monochrome palette was designed to offset the natural surroundings, which are snow-white in the winter and forest-green in the summertime.”

Inside, the greys continue to a certain extent, but are met with the warm colours of natural wood and off whites. The inside is also the inverse of what you might expect from a typical home. The main living areas are on the top floor, while the bedrooms are on ground level. Also on the main floor is the kitchen with lounges on either side—on the east is a screen porch for the summer and on the west is a living room. The dining room extends out on stilts and is made of floor to ceiling glass walls on three sides.

The Long Horizontal House is set for all seasons, providing a luxurious getaway.

Check it out