Every product is carefully selected by our editors and experts. If you buy from a link, we may earn a commission. Why trust us?

Buried Studio 1 top view

Buried Studio is a Home Office Away from Home

So, you have to work from home, but you’re struggling with the arrangements. You need a dedicated space where you can go to feel separated from the house and focus on the work at hand. Brazilian designer Igor Leal came up with a concept for a client in Rio de Janeiro that does just that. The Buried Studio is a workspace designed to fit into the front garden of a residential home.

You’ll also like:
This Brick Vault House Could Be the Future of Construction
Eric J Smith’s Meditative Studio is a Stunning Writer’s Escape
$38 Million Villa Chameleon is the Ultimate Mediterranean Getaway

Buried Studio 1 kitchen view with table and chair

“The goal was to install a small studio on a piece of land in front of a conventional residence without affecting the view from its main façade,” Leal said. “Clients, who eventually work in the home office, had the need to feel that they were leaving the house while working.” And that’s exactly what they would do. The clients would be able to step out their front door, fulfil a commute of a few yards and down a flight of stairs, and then they would be in their separate office space.

Buried Studio 1

The Buried Studio measures just 473.61 feet, making it a small space, but it has plenty of amenities to make up for that. The studio offers a workspace sized for two, a meeting table for four, a micro kitchen with storage, a toilet, and an outdoor area (for those times when you need a break and some fresh air). The studio uses a rainwater catchment grid to provide water for the toilet. The interior of the space features a large glass wall with aluminium frames. The walls are made of concrete blocks, while the floor and ceiling are covered in wood. The roof of the studio doubles as the garden floor, creating a seamless line between the garden and the studio. The green lawn extends down the side of the studio’s exterior wall. You may need to be careful if you’re strolling through the garden—if you’re not paying attention, you might end up taking a spill down into the Buried Studio’s pavilion area.

Check it out

You’ll also like:
This Brick Vault House Could Be the Future of Construction
Eric J Smith’s Meditative Studio is a Stunning Writer’s Escape
$38 Million Villa Chameleon is the Ultimate Mediterranean Getaway

About the author

About the author
STAFF WRITER

Mr Mark Jessen

Mark Jessen studied English at Brigham Young University, completing a double emphasis in creative writing and professional writing/editing. After graduating, Mark went to work for a small publisher as their book editor. After a brief time as a freelance writer, Mark entered the corporate world as a copywriter. These days, his hours are spent mostly in proofing and editing, though he continues to create content for a wide variety of projects. In 2017, Mark completed UCLA's Creative Writing Certification. A prolific writer, Mark has over 20 years of experience in journalism.